maanantai 25. huhtikuuta 2016

Saaristolaisleipä



Heippa ja mukavaa alkanutta viikkoa. Toivottavasti siellä viikonloppu meni mukavasti. Nyt se on sitten vappuviikko. Ulkona ehkä hieman harmaata ja tuntuu ihan hassulta, että kohta ollaan toukokuussa. Se taitaa olla jo melkein kesää se. Tosin oman sisäisen kalenterin mukaan mun kesä on kesäkuu ja heinäkuu ja elokuussa alkaa jo syksy. Olen aika monelta saanut kuulla, että noin ei voi ajatella, koska sitten kesä on ihan kamalan lyhyt :)

Näin kesää odotellessa on laitettava teille tällainen hyväksi haivaittu leipäohje. Tätä tehtiin joulupöytään ja on siis hieman makeampaa leipää, mutta jotenkin joulun kiireissä se ohje jäi julkaisematta. Pakastettuna leipä on säilynyt hyvin ja maistuu hyvältä vielä tänäänkin. Itse en tykkää yhtään makeista limpuista yms, joten olin vähän yllättynyt, että tämä olikin oikeasti hyvää. Suosittelen kokeilemaan. Ei ehkä ihan sesonkiin sovi, mutta kuka sitä kieltää, ettei siellä vappupöydässä vois leipääkin olla.. 





1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa, tai leipäsiirappia (oikein makeasta leivästä pitävä voi lisätä siirapin määrää vielä desilitralla)
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä-, tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauoha

leivän voiteluun:
1 rkl siirappia
3 rkl vettä


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.
Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
Anna kohota noin 1 1/2 tuntia.

Voitele leipävuoat voisulalla tai margariinilla.
Jaa taikina kolmeen reilu litran vetoiseen leipävuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia.
Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella.
Kumoa ja jäähdytä liinan alla.
Ohje löytyi täältä. 

Ruut

2 kommenttia:

  1. Itsekin tein jouluksi samaa leipää ja on kyllä tosi hyvää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö ollutkin! Onhan se jotenkin helpompi ostaa leipä kaupasta, mutta välillä on kiva jotain tehdäkin ;)

      Poista