keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Jouluperinteitä


Miten teillä vietetään jouluaattoa?

Joulu on jokaiselle vähän erilainen ja ystävien kanssa jutellessa on mukava kuunnella toisten jouluperinteistä. Omat joulujutut toki muokkautuvat vuosien kuluessa, mutta osaltaan jouluaatto on ollut vuosia hyvin samanlainen

Meillä muutama päivä ennen aattoa haetaan kuusi. Yleensä metsästä mökin takaa. Kuusenhakureissulle pääsevät mukaan ne, jotka silloin paikalla sattuvat olemaan. Kuusen koristelee aattoaamuna isäni ja äiti sitten myöhemmin siirtelee koristeet hieman paremmille paikoille ;) Itse olen katsonut Joulupukin kuumalinjaa niin kauan kuin vaan muistan ja voi niitä ihania innoissaan olevia soittajia siellä <3 Jouluaaton kohokohta on ruokailu. Yhdessä syödään hyvin. Tämä onkin ainut kerta, kun taidetaan saada koko perhe samaan pöytään edes hetkeksi. Suurin osa meistä syö jouluruokia, muut milloin mitäkin. On joskus tainnut joulupöydässä olla pizzaakin, mutta pääasia on, että edes kerran vuodessa istutaan yhdessä syömään ;) Päivä kuluu muuten lähinnä oleillen, saunoen ja urheillen. Kahtena viime vuotena ollaan käyty kuntosalillakin ennen saunaa. Saunan jälkeen puetaan aina jotain vähän juhlavampaa päälle. Jouluaattona saa laittautua ja se on mukavaa se. Iltapäivällä saadaan isovanhemmat ja muut sukulaiset mukaan tunnelmaan. Tuleva joulu onkin ensimmäinen, kun ihan kaikki isovanhemmat eivät mukana ole, vaikka elossa vielä ovatkin. Aatto kuluu sukulaisten kesken kahvitellen ja jutellen. Aattoon sisältyy myös pakollinen ohjelmanumero. Jo pienestä pitäen isovanhempani vaativat minua joka joulu soittamaan pianolla joululauluja. En koe itseäni kovin esiintyväksi taiteilijaksi ja tämän ohjelmanumeron haluaisin niin usein unohtaa, mutta painostus on valtava ja kerran vuoteen sen kestän ;) Muutama joululaulu ja joskus saadaan kuulla ihan pienenpieni joulusaarnakin, jos pastori setäni paikalla on. Jossain vaiheessa aukaistaan lahjat. Välillä siihen ei juttelulta tahtonut aikaa löytyä, mutta nyt pikkuisten mukana ollessa sekin varmasti hoidetaan jo ajoissa. A tuskin malttaa odottaa kovin montaa tuntia ;) Joulupukki meillä kävi muutaman kerran lapsena, mutta itse huomasin jo hyvin pienenä, että se oli pappani mummon aamutakissa, joten pukki kävi lähinnä silloin kun serkkumme Itävallasta olivat mukana.

Tämä kaikki siis vanhempieni luona. Omat jouluperinteeni ovat lähinnä kodin laittaminen joulukuntoon ja kynttilän vieminen rakkaan haudalle. Jouluaattoa enemmän tykkään yleensä joulupäivästä ja siitä, että saa vain olla ja katsella kuusta eikä ole kiire mihinkään.

Mukavaa keskiviikkoa!

Ruut

10 kommenttia:

 1. Yhdessäolo ja yhdessä syöminen on juurikin parasta. Lapsuudessani joulut menivät aikalailla saman kaavan mukaan kuin teilläkin :) SItä tunnelmaa on ikävä. Nykyään luodaan omia perinteitä ja tunnelmia pienokaisen kanssa. Väliin on mahtunut ulkomailla töiden vuoksi vietettyjä jouluja jotka on olleet ne surkeimmat. Myös työjoulut ovat tuttua, niissä toisaalta oma tunnelmansa. Nyt en äitinä raaskisi ehkä yhtäkään joulua enää vapaaehtoisena töissä viettää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen ollut siitä onnekas, että en ole yhtään joulua töissä ollut. Meilläkin aina joulu hieman mukautuu sen mukaan, että ketä on paikalla, mutta suunnilleen noin se on tähän saakka mennyt :) Omat jouluperinteet ovat myös ihana asia ja ajan kuluessa niistä tulee varmasti yhtä tunnelmallisia ja rakkaita, kuin niistä lapsuuden jouluista!

   Poista
 2. Meidän aatto menee aika samalla tavalla kuin teidän, ollaan aina mun vanhemmilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isolla porukalla joulun viettäminen on kyllä mukavaa!!

   Poista
 3. Meillä jouluperinteet ja -puuhat vaihtelevat sen mukaan, ollaanko minun vanhemmillani vai anoppilassa. Tänä vuonna ollaan vaihteeksi anoppilassa, joten jouluun kuuluu haudoilla käynti, kuusen hakeminen metsästä ja koristelu, puusauna ja herkuttelu. Jokavuotinen måste minulla on "Ihmeellinen on elämä" -elokuva jossain välissä joulua, oltiin sitten missä tahansa; ilman sitä ei vaan pääse joulutunnelmaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hauskaa, että jokaisella on jotain omia juttuja joita tykkää jouluna tehdä. Itse luin muutamia vuosia aina jouluisin Nancy- kirjan. Ei ehkä niin jouluista lukemista, mutta nuorena se oli aina jouluna luettava :)

   Poista
 4. Meilläkään ei ole käynyt vuosiin joulupukkia. Kuopus kiskaisi yhtenä jouluna pukilta parran irti ja totes, että seuraavana vuonna kiskaisee housut alas, jos vielä tulee näitä tekopukkeja. Ei sitten ole pukki sen jälkeen uskaltanut muuta kuin pudottaa lahjat ovelle :)

  Meidän jouluun kuuluu aina olennaisena Skypettäminen kaukana asuvien perheenjäsenten kanssa. Siinä on aina omat ongelmansa aikataulujen (=aikaeron) kanssa ja yhteyden toimimisen kanssa (koko maailma haluaa vaihtaa kuulumisia samaan aikaan), mutta on tietysti tärkeä osa joulun yhdessäoloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele yhtään, että pukki kiertää teidän talon nykyään ;) Ja voi, tuo skypetys on varmasti myös ihana hetki!! Onneksi nykyään yhteydenpito on helpompaa. Voi kun se olisi ollut sitä jo aiemmin, kun serkkuni asuivat toisessa maassa ja lankapuhelimella pyöritettiin aina hirveän pitkä numerorivi, että saatiin sinne yhteys ja puhua ei kovin kauaa voinut..

   Poista
 5. Ihania perinteitä teidän perheessä! Mulle riittää tällä hetkellä vain se että kaikki on yhdessä, ja ollaan oikeen ajan kanssa. Lahjoja ei enää niinkään vaihdeta kun kaikilla on jo kaikkea, mutta veljentytölle riittää sitten sitäkin enemmän paketteja. Mun on aina PAKKO katsoa Lumiukko kun se tulee aattona, jos se menee ohi niin sitten on kaikki pilalla. :-D Yhden joulun olen viettänyt Belgiassa ja silloin mieheni latasi sen netistä että sain katsottua hihi. Ja kuumalinjaa on ihan pakko kans seurata, se pukki on aina vaan se sama?? :-)

  Kivaa joulunodotusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se yhdessäolo se on kyllä niin tärkeää ja mukavaa! Lumiukkoa olen katsonut myös itse useana jouluna, mutta muutama viime vuosi on kyllä jäänyt välistä. Toivon, että ensi vuonna saan jo pikkuisen A:n kaverikseni kuumalinjaa katsomaan ;) Olikos se pukki sama viime vuonna? Oli jotenkin sellainen mielikuva, että se olis sittenkin vaihtunut, mutta en oo ihan varma :)

   Poista